Het is zo absurd dat het een slechte grap lijkt: je stuurt een groepje vrijwel onbewapende VN militairen een oorlogsgebied in en je hoopt dat ze alleen met hun aanwezigheid een etnische zuivering kunnen voorkomen.
Van 1992 tot 1995 diende het Nederlandse leger onder de vlag van de VN tijdens de oorlog in Bosnië en Herzegovina. Alhoewel beelden van deze gruwelijke oorlog elke avond het journaal haalden, besloot de Nederlandse regering toch een vredesmacht te sturen die nog geen vlieg dood kon en mocht slaan.

In Met Open Ogen vertellen drie Bosnië veteranen over de oorlog waar ze getuige van zijn geweest en over de problemen die ze bij thuiskomst ondervonden.

Brabants Dagblad
Op 15 juni publiceerde Brabants Dagblad een groot artikel over deze nieuwe voorstelling.

"Theater is therapie voor drie Brabantse blauwhelmen, die Srebrenica niet achter zich kunnen laten. 'Met open ogen' heet het drama dat nog vlak onder hun huid zit. Drie Dutchbatters, die hun pijn en hun woede op het toneel uitspreiden. 'Het spelniveau is bij therapeutisch theater vaak niet al te hoog', weet hun regisseur Boy Jonkergouw. 'Maar deze drie jongens kunnen dus écht wat.'"